Polyurethan, også kendt som polyuretan, og i daglig tale kaldet PUR, frembringes ved at to væsker, polyol og isocyanat, blandes...
- Meget høj isoleringsevne
- Højt styrke-/vægt-forhold
- Vridningsstabilitet
- Temperaturstabilitet
- Kemikalieresistens
Modificeret PUR-system
Den nøje beregnede reaktionsproces, der starter når de to væsker blandes, kaldes opskumning.
Resultatet af processen er en tyktflydende, skummende støbemasse, der hurtigt danner PUR i fast form. PUR kan fremstilles med forskellig stivhed og massefylde.
PIR blokskum (polyisocyanurat) er et modificeret PUR-system. PIR Blokskum udmærker sig ved sin relative lave brændbarhed og ved sin modstandsevne overfor højere temperaturer. Dan-iso PIR blokskum opfylder ”Euroclass E” brandtest (EN-ISO 11925-2).
Når væskerne sprøjtes ind i særlige forme, kan der støbes rørskåle. Dan-iso’s kerneprodukt er isoleringsskåle til rørsamlinger i fjernvarmesektoren og industrisektoren. Ud over almindelige rørskåle, kan Dan-iso levere skåle i varierende faconer og af forskellige typer, f.eks. skåle med mineralulds- eller fleksibelt skumindlæg eller skåle med ydre beklædning af f.eks. folio eller nappa.
Foruden isolering af fjernvarmerør anvendes PUR til teknisk isolering, isolering indenfor køle-/frysesektoren og olie-/offshoresektoren samt til industriisolering.
Det energibesparende valg
Betydelige energibesparelser
På grund af dens overlegne isoleringsegenskaber kan polyurethan give betydelige energibesparelser over sin levetid. For de fleste isoleringsprodukter er den vigtigste fase fra et LCA-perspektiv “brugsfasen”.
I løbet af sin brugbare levetid kan PUR-isolering spare mellem 100 og 130 gange den mængde energi, der var nødvendig for at producere den. Isolering med høj effektive materialer er en god måde at reducere sit energi forbrug på.
Genanvendelse af polyurethan
Polyurethan og Hærdeplast
Polyurethan er en hærdeplast, også kendt som en termohærdende plast eller hærdbar plast. Denne type plast har den karakteristiske egenskab, at den kan hærde eller stivne irreversibelt ved en kemisk reaktion. For polyurethan sker denne hærdning, når de to komponenter, isocyanat og polyol, blandes sammen. Når de blandes, dannes et rigidt skum, som får plasten til at stivne. Når en hærdeplast først er hærdet, kan den ikke genopvarmes eller smeltes til en flydende tilstand, hvilket adskiller den fra termoplastiske materialer.
Egenskaber og Genanvendelse
Hærdeplaster bruges ofte i en række applikationer, hvor det er vigtigt at opnå stor styrke, modstandsdygtighed over for kemikalier og temperaturstabilitet. Denne stabilitet gør polyurethan særligt velegnet til at isolere tekniske installationer under krævende forhold. Den høje modstandsdygtighed mod både temperatur og kemikalier er en stor fordel i industrielle miljøer. Dog medfører den samme stabilitet, at det er svært at genanvende polyurethanskum. I modsætning til termoplastiske materialer, der kan smeltes og formes på ny, kan hærdeplast ikke genbruges på samme måde.
Dan-iso har som de første i verden udviklet en metode til mekanisk genanvendelse af rigid polyurethanskum. Denne metode gør det muligt at genanvende op til 45% af materialet i nye produkter, hvilket er et banebrydende skridt mod en mere bæredygtig og økonomisk anvendelse af polyurethan.
Polyurethan produkter
Arbejdet med polyurethanskum
Fordele ved Rigid Polyurethanskum (PUR-skum)
Rigid polyurethanskum (PUR-skum) er en hærdeplast, der er kendt for sin sikre håndtering og anvendelse. Materialet har flere fordele, der gør det til et populært valg i industrielle og byggetekniske anvendelser. En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved rigid PUR-skum er dets lette håndterbarhed. Det kan nemt skæres, formes og tilpasses til forskellige anvendelser uden behov for avanceret udstyr eller tekniske færdigheder. Denne egenskab gør det ideelt til både gør-det-selv-projekter og professionelle applikationer.
PUR-skum er også kendt for sin lave vægt i forhold til dens styrke og isoleringsegenskaber. Dette gør det nemt at transportere og installere, samtidig med at det giver fremragende isolering. Det er ideelt til isolering af vægge, lofter, gulve i bygninger, samt rør og tekniske installationer.
Modstandsdygtighed og Energieffektivitet
En vigtig fordel ved rigid PUR-skum er dets modstandsdygtighed over for fugt og skimmelvækst. Denne egenskab gør det til et pålideligt valg i vådrum og andre miljøer, hvor fugtighed kan være en bekymring. Endelig er PUR-skum kendt for sin energieffektivitet. Det giver fremragende termisk isolering, som hjælper med at reducere energiforbruget og opretholde behagelige temperaturer indendørs. Dette gør det til et grønnere valg, da det kan bidrage til at mindske energiforbruget og CO2-udledningen.
Samlet set er rigid polyurethanskum et alsidigt og pålideligt materiale, der kombinerer let håndtering, styrke, isoleringsevne og holdbarhed. Det er en favorit i bygge- og konstruktionsbranchen og giver effektive løsninger til en bred vifte af applikationer.
Sikkerhed ved opskumning af polyurethanskum
Sikkerhedsforanstaltninger ved arbejde med polyurethan
Arbejdet med færdigproduceret skum kræver ingen særlige sikkerhedsforanstaltninger. Dette er dog ikke tilfældet, når man arbejder med opskumning af polyurethan.
Opskumning af polyurethan indebærer at blande råvarerne isocyanat og polyol for at producere polyurethanskum. Fra den 24. august 2023 kræves der passende uddannelse før industriel eller erhvervsmæssig brug af produkter, der indeholder mere end 0,1 vægtprocent isocyanater.
Uddannelseskrav og kurser for sikker arbejdsgang med isocyanater
Kun personer, der har gennemgået en særlig uddannelse, må arbejde med opskumning af polyurethan. Uddannelsen tilbydes af institutioner for erhvervsrettede uddannelser, som AMU-centre og tekniske skoler.
Arbejdsgivere eller selvstændige, der selv bruger produkterne eller svejser, skal også have gennemgået uddannelsen, inden arbejdet påbegyndes. Alle, der arbejder med isocyanat, skal gennemføre et to-dages kursus.
Derudover skal alle medarbejdere, der arbejder med isocyanater og har øget risiko for at blive udsat for stoffet, gennemføre et nyt AMU-kursus om personlig sikkerhed. Kurset varer 1 dag.
Gennemgåede kurser og bekendtgørelser hos Dan-iso a/s
Kun personer, der har gennemgået en særlig uddannelse, må arbejde med op-skumning af polyurethan.
Alle der arbejder med isocyanat skal gennemgå et to-dags kursus. Derudover, skal alle medarbejdere, som arbejder med isocyanater på en måde, der kan indebære øget risiko for at blive udsat for stoffet, fremover gennemføre et nyt AMU-kursus om personlig sikkerhed. Kurset har en varighed på 1 dag.
Vi har gennemgået følgende kurser:
- Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater
- Personlig sikkerhed ved isocyanater med øget risiko
- Arbejde med epoxy- og isocyanatholdige produkter
- Bilag 3 til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 381 af 12. april 2023 om arbejde med stoffer og materialer (kemiske agenser)
- REACH-forordning Safe Use diisocyanates.eu
REACH Restriktioner for Diisocyanater i EU
Den 4. august 2020 offentliggjorde EU en REACH-restriktion for diisocyanater, som indfører obligatorisk træning for arbejdstagere, der arbejder med diisocyanater, fra den 24. august 2023.
Baggrund for restriktionen
REACH-restriktionen blev igangsat i 2016, da det tyske Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (BAuA) fremsatte et forslag til ECHA. I 2018 anbefalede ECHA den obligatoriske træning som den mest effektive metode til at reducere arbejdsrelateret astma blandt arbejdstagere, der arbejder med diisocyanater.
Industriens enighed om restriktionen
Industrien støtter ECHAs vurdering af, at restriktionen er den mest effektive måde at forbedre arbejdstageres sundhed og sikkerhed på. Jörg Palmersheim, sekretær i ISOPA/ALIPA, understregede, at restriktionen er resultatet af mange års samarbejde og vil hæve standarden for, hvordan man beskytter arbejdstagere i EU.
Træning for sikker håndtering af Diisocyanater
Restriktionen kræver, at diisocyanater bruges korrekt i industrielle og professionelle anvendelser med koncentrationer over 0,1 % vægt. Alle arbejdstagere, der bruger diisocyanater, skal gennemgå træning i sikker brug af disse stoffer. Der er tre niveauer af træning: grundlæggende, mellemliggende og avanceret, afhængig af medarbejderens arbejdsopgaver.
Digital Platform for Uddannelse
For at hjælpe med at uddanne arbejdstagerne på tværs af EU, har ISOPA/ALIPA lanceret en digital platform. På safeusediisocyanates.eu kan brugere finde alt nødvendigt materiale til træning i henhold til REACH-kravene. Platformen tilbyder omkring 30 træningsforløb, herunder videoer om sensibilisering, personlige værnemidler og førstehjælp.
Træningsmuligheder og Registrering
Brugerne kan vælge mellem selvstændig eLearning online eller klasselokaleundervisning, både online og fysisk. Større organisationer kan oprette en administrativ kontofor at registrere flere medarbejdere og centralisere opgaverne. Der er også mulighed for at registrere sig som træner og afholde egne træningssessioner.
Lad os hjælpe jer videre
Hos os står vi klar til at finde den løsning, du har brug for. Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Så tag endelig fat i os – vi glæder os til at høre fra dig.